Senarai Penaja NGIS Ke-8

Sekalung penghargaan dan tahniah kepada semua Penaja NGIS ke 8 yang telah menjayakan Simposium Maklumat Geospatial Kebangsaan ke 8 pada 10 - 11 Julai 2018 di PICC.

PENAJA PLATINUM

Dr. Nik & Associates Sdn. Bhd.

Dr. Nik & Associates Sdn. Bhd. (DNASB) merupakan sebuah firma perunding kejuruteraan dan pengurusan projek pelbagai disiplin di Malaysia dan ditubuhkan pada tahun 1993. DNASB telah memperluaskan aktiviti perniagaan dengan menawarkan rangkaian perkhidmatan dan pengurusan projek secara komprehensif dalam bidang kejuruteraan, alam sekitar dan geospatial. Antara khidmat kepakaran yang disediakan termasuklah hidrologi dan kejuruteraan sumber air, hidraulik dan kejuruteraan pantai, kejuruteraan sivil dan struktur, kejuruteraan geoteknik, perkhidmatan alam sekitar dan geospatial.

 

DNASB mempunyai kira-kira 130 pekerja termasuk jurutera dan profesional yang berkemahiran tinggi dan mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun dalam bidang kepakaran berkaitan. Ibu pejabat DNASB terletak di Kuala Lumpur dan mempunyai beberapa cawangan di seluruh Malaysia dan luar negara termasuk Johor, Sarawak, Negeri Sembilan dan Singapura.

 

HERE Technologies

Teknologi pemetaan sentiasa berkait rapat dengan penemuan baharu. HERE Technologies adalah platform terbuka dengan menggunakan kuasa lokasi bagi kegunaan masyarakat industri dan bandar. 

 

Syarikat ini telah bermula pada tahun 1985 dengan matlamat untuk mewujudkan pemetaan digital serta perintis kepada sistem navigasi dalam kereta. Selama tiga dekad dikenali sebagai NAVTEQ dan Nokia, kini, HERE Technologies telah membina sebuah legasi dalam teknologi pemetaan. HERE Technologies telah berjaya membangunkan peta tiga dimensi berasaskan lapisan maklumat beserta pemahaman. 

 

Selain itu, HERE Technologies juga telah bekerjasama dengan pengeluar-pengeluar kereta yang terkemuka di dunia dan telah menguasai empat (4) daripada lima(5) sistem navigasi dalam kereta di Amerika Utara dan Eropah. Untuk maklumat lanjut, sila layari http://360.here.com dan www.here.com.

 

Esri Malaysia

Esri Malaysia adalah sebuah syarikat berasaskan penyelesaian geospatial dan pengedar eksklusif Esri bagi platform ArcGIS yang terkemuka di dunia. Sebagai perintis kepada pemetaan pintar di negara ini, Esri Malaysia membantu bandar dan organisasi untuk memanfaatkan analisis lokasi bagi membangunkan penyelesaian mampan, menyelesaikan cabaran dunia sebenar serta menyampaikan hasil perniagaan yang lebih baik.

 

Platform ArcGIS adalah teknologi yang terkini digunapakai di bandar-bandar pintar terkemuka di dunia. Ia membantu organisasi seperti Pusat Infrastruktur Data Geospatial Negara (MaCGDI), Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Petronas dan lain-lain dengan keupayaan untuk mewujudkan hubungan, corak, dan trend dengan lebih mudah yang boleh menjadi laporan statik sekiranya tidak digabungkan bersama.

_____________________________________________________________________________

PENAJA GOLD

 

Tenaga Nasional Berhad

Aktiviti teras Tenaga Nasioanal Berhad (TNB) merangkumi bidang penjanaan, grid dan pembahagian tenaga elektrik. Selain syarikat penjana elektrik utama negara, TNB turut menghantar dan membahagikan elektrik ke seluruh Semenanjung Malaysia, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan. Sehingga 31 Mac 2018, TNB membekalkan elektrik kepada 9.0 juta pelanggan. 

Melalui anak-anak syarikatnya, TNB turut terlibat dalam aktiviti pembuatan alat ubah, perkakas suis dan kabel bervoltan tinggi, perkhidmatan perundingan profesional, pembinaan, operasi dan penyenggaraan kemudahan penyejukan daerah, peralatan penjanaan, pembaikan dan penyenggaraan, perkhidmatan pembekalan bahan api; perkhidmatan berkaitan tenaga boleh diperbaharui, kecekapan tenaga dan kualiti kuasa; pengajian tinggi dan latihan kemahiran serta menjalankan kajian dan pembangunan (R&D). 

Sebagai pembekal tenaga elektrik bersepadu, TNB telah dan akan terus melaksanakan peranan pentingnya dalam menggerak kemajuan negara. 

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.tnb.com.my. 

 

_____________________________________________________________________________

PENAJA SILVER

 

Spatialworks Sdn. Bhd.

Spatialworks Sdn. Bhd. yang telah ditubuhkan pada tahun 2000 dan beroperasi di Presint 8 Putrajaya, adalah syarikat milik 100% Bumiputera dengan fokus kepada bidang pemetaan berkomputer Geographic Information System (GIS), termasuk pengurusan dan pembangunan pangkalan data spatial serta sistem kepada agensi kerajaan dan swasta, di Malaysia dan di luar negara.

Spatialworks Sdn. Bhd. menawarkan perkhidmatan yang komprehensif dalam bidang GIS seperti:

a. Pengumpulan data (termasuk survei di tapak, pendigitan dan data conversion);

b. Pembangunan dan pengurusan pangkalan data spatial;

c. Pembangunan aplikasi GIS yang kos efektif dan memenuhi keperluan klien;

d. Analisis dan pemodelan berasaskan GIS; dan

e. Khidmat perundingan GIS

 

MAP2U Sdn. Bhd.

MAP2U Sdn. Bhd. merupakan syarikat yang sentiasa mengutamakan pelanggan.  Dengan slogan “Making GIS Grows, Together”, MAP2U Sdn. Bhd. fokus kepada perkhidmatan manipulasi  data geospatial, analisis data, GPS tracking, pengintegrasian maklumat serta perkongsian maklumat geospatial secara dalam talian melalui Platform ArcGIS. Pelanggan MAP2U Sdn. Bhd. terdiri daripada Pihak Berkuasa Tempatan, Kerajaan Negeri, Kerajaan Persekutuan dan juga kumpulan Swasta. Visi syarikat ini adalah untuk memastikan industri GIS berkembang pesat dan mendokong transformasi digital Kerajaan khususnya dalam perkembangan “Big Data Analytic & Prediction” melalui produk dan perkhidmatan yang ditawarkan.